SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

HACC BAHSİ

<< 1252 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

216 - (1252) وحدثنا سعيد بن منصور وعمرو الناقد وزهير بن حرب. جميعا عن ابن عيينة. قال سعيد: حدثنا سفيان بن عيينة. حدثني الزهري عن حنظلة الأسلمي. قال: سمعت أبا هريرة رضي الله عنه يحدث عن النبي صلى الله عليه وسلم قال

" والذي نفسي بيده ! ليهلن ابن مريم بفج الروحاء، حاجا أو معتمرا، أو ليثنينهما ".

 

[ش (بفج الروحاء)  قال الحاف أبو بكر الحارثي: هو بين مكة والمدينة. قال: وكان طريق رسول الله صلى الله عليه وسلم إلى بدر وإلى مكة عام الفتح وعام حجة الوداع. (أو ليثنيهما)  معناه قرن بينهما. وهذا يكون بعد نزول عيسى عليه السلام من السماء، في آخر الزمان].

 

{216}

Bize Saîdü'bnü Mansûr ile Amru'n-Nâkıd ve Züheyr b. Harb hep birden İbni Uyeyne'den rivayet ettiler. Saîd dediki: Bize Süfyân b. Uyeyne rivayet etti. (Dediki): Bize Zührî, Hanzaletü'l-Eslemi'den rivayet etti. (Demişki): Ebû Hureyre (Radiyallahu anh)'ı Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den naklen rivayet ederken dinledim. (Efendimiz) :

 

«Nefsim yed-i kudretinde olan Allah'a yemîn ederim ki Meryem oğlu hacc veya Umre yahut ikisini birden yapmak için mutlaka Fecc-i Ravhâ'da telbîye getirecektir.» buyurmuşlar.

 

 

(1252) وحدثناه قتيبة بن سعيد. حدثنا ليث عن ابن شهاب، بهذا الإسناد، مثله. قال

 " والذي نفسى محمد بيده!".

 

{…}

Bize, bu hadîsi Kuteybetü'bnu Saîd de rivayet etti. (Dediki): Bize Leys, İbni Şihâb'dan bu isnâdla bu hadîsin mislini rivayet etti. O : «Muhammed'in nefsi yed-i kudretinde olan Allah'a...» dedi.

 

 

(1252) وحدثنيه حرملة بن يحيى. أخبرنا ابن وهب. أخبرني يونس عن ابن شهاب، عن حنظلة بن علي الأسلمي ؛ أنه سمع أبا هريرة رضي الله عنه يقول:

 قال رسول الله صلى الله عليه وسلم "والذي نفسي بيده!" بمثل حديثهما.

 

{…}

Bana, bu hadîsi Harmeletü'bnü Yahya da rivayet etti. (Dediki): Bize İbni Vehb haber verdi. (Dediki): Bana Yûnus, İbni Şihâb'dan, o da Hanzaletü'bnü Aliy El-Eslemî'den, naklen haber verdi. Hanzale Ebû Hureyre (Radiyallahu anh)'ı şunu söylerken işitmiş :

 

«Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

— «Nefsim yed-i kudretinde olan Allah'a yemin ederim ki...» buyurdular.

 

Râvî, bu hadîsi yukarkilerin hadîsleri gibi rivayet etmiştir.

 

 

İzah:

Bu rivayetler, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in hacc ile Umreye birlikte niyet ettiğini göstermektedirler.

 

Fecc-i Ravhâ: Mekke ile Medine arasında bir yerdir. Medine'den altı mil uzakta olduğu söylenir. Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Bedir gazasına, Mekke'nin fethi ile Haecetü'l-Vedâ'ya giderken buradan geçmiştir.

 

Hz. îsâ'nın hacc'ı, âhir zamanda semâdan yere indiği zaman olacaktır.

 

Übbî diyor ki: «Bu hadîs Hz. îsâ (Aleyhisselâm)'ın sağ olduğuna nassan delildir. îbni

 

Huşd «Câmiu'l-Beyan» nâm eserinde onun hayatı hakkında iki kavil zikretmiştir.»